Hoe maak ik een afspraak?
Een afspraak maken kan het makkelijkst via het contactformulier of via een email naar welkom@carolienkoks.be. Het is handig als je kort je hulpvraag schetst. Ik begrijp het als je het lastig vindt om dit te doen via email. Laat dan je telefoonnummer achter, zodat ik je kan opbellen om samen te bekijken wat ik voor je kan betekenen.
Je kan me ook bellen op het nummer 0497 36 48 81. Hou er dan rekening mee dat ik vaak in gesprek ben en mogelijks niet zal kunnen opnemen. Als je een bericht inspreekt bel ik je terug. Dit nummer kan je ook gebruiken op Whatsapp.
Hoe ziet een eerste therapiegesprek er uit?
Tijdens een eerste gesprek maak ik graag tijd voor een uitgebreide kennismaking. Ik luister naar je verhaal en de vragen waar je mee zit. Daarnaast stel ik een aantal algemene vragen over jou en over hoe je situatie er in het huidige moment uitziet. Hiermee wil ik een duidelijk eerste beeld krijgen van jou als persoon. Je hoeft geen informatie te delen of vragen te beantwoorden waarbij je je niet goed voelt.
Ik zal je ook uitleggen wie ik ben als therapeut en hoe ik werk. Zo kan je aanvoelen of een verdere samenwerking voor jou past.
Aan het einde van het gesprek kunnen we een nieuwe afspraak inplannen, maar dit hoeft niet. Als je hier graag eerst over nadenkt is dat ook helemaal oké. Indien je beslist een verder traject aan te willen gaan, kan je me op je eigen tempo terug contacteren.
Ook tijdens een therapietraject kan je op eender welk moment beslissen om ermee te stoppen. Je hoeft hier geen reden voor te geven.
Hoe vaak wordt er een therapiesessie ingepland?
De frequentie van de sessies spreken we samen af. Voor individuele therapie beginnen we meestal met 1 keer per week of 1 keer om de 2 weken, om nadien geleidelijk af te bouwen.
Therapie is een traject dat je aangaat voor jezelf. Jij bepaalt het tempo en dit kan variëren doorheen je proces. Het is heel normaal dat een traject 6 maanden tot enkele jaren duurt. Ik geef deze informatie enkel mee om je een beeld te geven. Natuurlijk ben je op eender welk moment volledig vrij om te stoppen met de sessies. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven.
Waar gaan de sessies door?
Als therapeut werk ik in Antwerpen centrum (zuid) in mijn privépraktijk en bij praktijk Metaphora. In Boechout vind je me bij Studio Pili.
Voor massages vind je mij bij Atelier Du Mon en Studio Pili.
Wat moet ik meebrengen?
Je hoeft voor geen enkele sessie iets mee te brengen.
Bij yoga en meditatie maken we gebruik van een yogamat, bolster of meditatiekussen, oogmasker en dekens. Als je graag je eigen materiaal meebrengt mag dat uiteraard.
Ook in de therapiesessies wordt er mogelijks gebruik gemaakt van deze materialen. Deze zullen dan beschikbaar zijn.
Draag voor yoga comfortabele kledij waarin je makkelijk kunt bewegen. Voor massages draag je best niet je beste ondergoed of kledij, omdat ook natuurlijke olie vlekjes kan achterlaten.
Hoe kan ik betalen?
Betalen voor individuele sessies kan contant, via overschrijving of via Payconiq. De betaling dient ter plaatse te gebeuren.
Wat als ik een afspraak moet annuleren?
Indien je een afspraak wenst te annuleren, vraag ik om dit minstens 24 uur op voorhand te doen. Afspraken die laattijdig worden geannuleerd zullen voor de helft worden aangerekend. Zo delen we het verlies door 2.
Hoe bereid ik me voor op een massage?
Enkele tips om extra te genieten van jouw massagemoment:
- Zorg voor voldoende tijd in jouw agenda zodat je rustig kan toekomen en ook nadien verder kunt ontspannen. Het heilzaam effect van een massage kan een tijdje doorwerken.
- Neem op voorhand een warme douche. Dat is hygiënisch en zorgt ervoor dat olie beter wordt opgenomen door je huid.
- Maak je geen zorgen over lichaamsbeharing of huidaandoeningen en laat je beste kledij en ondergoed in de kast. Zelfs natuurlijke olie kan vlekjes achterlaten.
- Drink genoeg water, zeker na je massage! Massage helpt om afvalstoffen af te voeren. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.
- Eet na een massage niet te zwaar en vermijdt alcohol en caffeïne.
Wanneer kan ik me niet laten masseren?
Wanneer je koorts hebt of een infectieziekte doormaakt laat je je beter niet masseren. Je lichaam is dan druk bezig met het overwinnen van de infectie en kan je beter niet extra belasten. Ook (grote) spierscheuren en (zonne)brandwonden herstellen beter eerst.
Voor specifieke massages (bv. bij zwangerschap, bij kanker, etc.) verwijs ik je graag door naar collega's die hierin gespecialiseerd zijn. Contacteer me gerust om je op weg te helpen.
Welke vorm van yoga past bij mij?
Voor ieder lichaam en iedere doelstelling is er een vorm van yoga die past. Hieronder geef ik een kort woordje uitleg over de vormen waarin ik les geef.
Hatha yoga: de meest traditionele vorm van yoga waarin er een balans wordt gezocht tussen stabiliteit/kracht en soepelheid/flexibiliteit in het lichaam. Hatha staat voor zon (Ha) en maan (Tha). Er is bijzondere aandacht voor de ademhaling in combinatie met het wat langer aanhouden van de staande, zittende en liggende houdingen. Hatha yoga geeft een goede basis voor beginners en maakt verdieping mogelijk voor meer gevorderde beoefenaars.
Yin yoga: een langzame, meditatieve vorm van yoga waarbij liggende en zittende houdingen lang worden aangehouden. Heel zachte bewegingen en dynamische stretches komen ook aan bod. De focus ligt op het stretchen van het bindweefsel via de ademhaling en zwaartekracht. Op deze manier wordt jouw fascia gerekt en gehydrateerd, blijven je gewrichten soepel en wordt de energiedoorstroming gestimuleerd. De uitdaging bestaat erin jouw grenzen te voelen en te respecteren. Ideaal voor wie rust, zachtheid en flexibiliteit zoekt. Ook toegankelijk voor personen met blessures.
Nidra: ook "slaap van de yogi" genoemd. Terwijl je comfortabel ligt wordt je begeleid naar een dieper niveau van bewustzijn. Je lichaam wordt uitgenodigd om alle spanning los te laten en je geest krijgt de ruimte om helder en vredig te "zijn". Dit zorgt voor bewuste en uiterst diepe rust. Het is een proces van ont-doen dat heilzaam en revitaliserend werkt. Nidra helpt om stress te verminderen, slaap te verbeteren en ondersteunt psychologisch herstel.
Wat als ik nog nooit eerder yoga deed?
Ook als absolute beginner kan je in al mijn lessen gewoon instappen. Ik zorg ervoor dat de les toegankelijk is voor alle niveaus. Je hoeft niet flexibel, sterk, jong, fit,.... te zijn om te starten. In de sessies gaan we op zoek naar wat ons lichaam deugd doet en er zijn altijd aanpassingen mogelijk om dit te bereiken. Als leraar begeleid ik je daarin.
Daarnaast kies ik er bewust voor om samen te werken met studio's die inzetten op een gemoedelijke sfeer en een gevoel van gemeenschap. Je bent heel erg welkom exact zoals je bent.
Beginnen met iets nieuw kan spannend aanvoelen en dat is oké. Als een kort contact met mij op voorhand kan helpen om je meer op je gemak te voelen mag je me mailen, een bericht sturen via whatsapp of bellen.
Als je graag je eerste stappen zet met individuele begeleiding kan één of enkele individuele sessies inplannen ook.